zaterdag 26 oktober 2013

MNM-deejay Eva Daeleman presenteerde de MIA’s uitreiking 2011


MNM-deejay Eva Daeleman presenteerde de MIA’s uitreiking 2011.


De presentatie van de MIA’s lag dit keer in handen van Marcel Vanthilt – net als vorig jaar - en de ijlings in de vaart der volkeren opstomende Eén-omroepster en MNM-deejay Eva Daeleman.

Zaterdag 10 december reiken Muziekcentrum Vlaanderen en de VRT de Music Industry Awards 2011 uit. Tijdens een wervelende awardshow van Eva Daeleman met straffe live optredens van onder anderen Milk Inc., Selah Sue en dEUS worden de dertien MIA’s uitgereikt. Nog vier awards wisselen van eigenaar op het feest van de muzieksector.

Dit jaar wordt ook een gloenieuwe award uitgereikt aan de artiest die het afgelopen jaar de meeste muziek heeft verkocht. Naast de MIA voor best verkochte artiest reikt de muzieksector nog zes awards uit in de zes categorrieën; Artwork, Auteur/Componist Muzikant. De MIA's voor Album en Doorbraak worden tijdens de liveshow uitgereikt. De andere vier sectorprijzen wisselen van eigenaar op het sectorfeest.

Het publiek kon dan weer zijn oordeel vellen in de categorieën Groep, Rock/Alternative, Dance/Elektronica Live Act, Soloartiest, Man, Soloartiest Vrouw, Nederlandstalig, Pop en Populair.
Dit jaar pakt Eva Daeleman uit met een heel straffe live line-up. Zo zullen Milk Inc., dEUS Milow, Raymond van het Groenewoud, Hooverphonic, Willy Sommmers, School Is Cool en Selah Sue optreden.

De MIA’s worden dit jaar uitgereikt door onder anderen Lesley-Ann Poppe, Johan Verminnen, Sofie Dumont, Helmut Lotti, Paul Jambers en Pascale Naessens, Sugar Jackson en Junior Bauwens, Ingrid Lieten, Clara Cleymans en Stany Crets en de coaches van The Voice van Vlaanderen.

De drie Glazen Huisbewoners van Music for life 2011 – Tomas De Soete, Siska Schoeters en Sam De Bruyn – reiken de MIA voor Hit van het jaar uit. Presentatoren Marcel Vanthilt, Eva Daeleman en Adriaan Van den Hoof leiden het geheel in goede banen.

Jan Hautekiet praat de pré-uitreiking van vier sectorprijzen (Muzikant, Videoclip, Auteur/Componist en Artwork) aan elkaar. Deze worden uitgereikt op het feest van de muzieksector. Uitreikers met dienst zijn Luc van Acker, Frank Vander linden, Luc Janssen en Rundskop-regisseur Michaël Roskam.

De lustrumeditie van de MIA’s belooft weer alles te bieden wat het genre zo onweerstaanbaar maakt: een keur aan Bekend Volk in al dan niet gehuurde smoking of avondjurk, zichtbaar teleurgestelde verliezers dan wel geveinsd oprechte winnaars (‘Ik had dit echt niet verwacht’), voldoende gratis bubbels om de gemiddelde Tom Barman in een licht recalcitrante mood te krijgen, en een afterparty waar het voor het aangeschoten BV-volkje vooral zaak is om Showbizz Bart en diens Story-fotograaf te ontwijken.

Eva Daeleman «Ik ben echt waar enorm excited. Zo’n grote liveshow te mogen presenteren voor al dat bekende volk in de zaal, en voor al die honderdduizenden mensen thuis, ’t is niet niks, hé? Ik ben dan ook behoorlijk geschrokken toen ze me vroegen. Allez, toen het productieteam me opbelde met de vraag of ik even naar hun bureau wilde komen, dacht ik dat ze me gingen vragen of ik een MIA wilde uitreiken.

»Ik al helemaal in mijn nopjes natuurlijk, maar toen bleek dus dat ze me als presentatrice wilden. Dat vond ik nog een heel stuk toffer, vooral ook omdat ik het samen mocht doen met bekende tv-gezichten als Marcel en Adriaan Van den Hoof, die de komische noot zal verzorgen.»

Wiens idee was het eigenlijk om van jou en Marcel een tv-duo te maken? Je hebt ook al een wekelijkse rol als proefkonijn in het lopende seizoen van ‘Ook getest op mensen’.

Eva Daeleman «Ik weet eigenlijk niet wiens idee het was - ik denk dat ze het gewoon leuk vonden om een iets rijpere tv-presentator aan een jong kipke zoals ik te verbinden.»

 ‘Iets rijper’: sterk verwoord.

Eva Daeleman «Ja, hé? Hihi.»

Vorige week vertelde Marcel in ‘Vrienden Van de Veire’ dat hij erg tevreden was met de nominatie van Guido Belcanto, in de categorie ‘Nederlandstalig’. Wat jij?

Eva Daeleman «Ik ben vooral blij met de nominatie van Selah Sue en Milow. De meeste genomineerden dit jaar zijn nogal alternatief– eerderStuBru- en Humo-minded, dus. Daarom vind ik het wel fijn dat er ook een paar artiesten tussenzitten die wij op MNM weleens draaien.

»Ik vind het eigenlijk niet te geloven hoe iemand als Selah Sue zo’n groot publiek weet te bereiken met muziek die toch redelijk moeilijk is. Want ze wordt niet alleen omarmd door de ‘serieuze’ muziekpers, maar ze staat ook nog eens hoog in de Ultratop. Alle respect, zeker als je weet dat ze nog maar één plaat uitheeft.»

De Australische Belg Gotye, genomineerd in vier categorieën, heeft vorige week in zijn thuisland al drie ARIA Awards gewonnen, de Australische evenknieën van de MIA’s. Terecht, vind je?

Eva Daeleman «Welja, Gotye heeft de dubbele nationaliteit, dus hij kan en mag van twee walletjes eten. En met ‘Somebody That I Used to Know’ heeft hij een regelrechte wereldhit gescoord – dat kan geen enkele van de andere genomineerden zeggen. Ik weet overigens nog niet of hij komt, maar ik hoop het wel: ik ben namelijk heel erg benieuwd hoe lang die mens is (lacht).»

Naar wie kijk je nog meer uit?

Eva Daeleman «Naar Raymond Van het Groenewoud (genomineerd in vier categorieën, red.). In mijn eerste jaar radio op het Rits, een jaar of vier geleden, heb ik hem eens mogen interviewen in zijn tourbusje – ik ben ‘m daar nog altijd heel dankbaar voor.

»En voor de rest zal iedereen wel reikhalzend uitkijken naar Lesley-Ann Poppe en haar dure jurk, zeker?»

 O jee. Komt die ook, dan? Ze is hot!

Eva Daeleman «Dat heb ik in de kranten gelezen, ja. En ze heeft aangekondigd dat ze in een sexy jurk zal opdraven die Roberto Cavalli ooit ontworpen heeft voor het topmodel Eva Herzigová – Lesley-Ann heeft die jurk blijkbaar via-via op de kop kunnen tikken.

»Maar om er in te kunnen passen is ze behoorlijk wat kilootjes moeten afvallen, heb ik gelezen, ongetwijfeld via zo’n ongezond crashdieet zoals ik er onlangs ook eentje gevolgd heb voor ‘Ook getest op mensen’.

»Enfin, laten we hopen dat het gewerkt heeft, en dat ze op de avond van de MIA’s nog een klein beetje zal kunnen ademhalen (lacht).»

Milow en Selah Sue zijn de grote winnaars van de vijfde editie van de Music Industry Awards of MIA's, een organisatie van Muziekcentrum Vlaanderen en de VRT, gepresenteerd door Eva Daeleman. Beide muzikanten kaapten elk drie awards weg. Gotye feat. Kimbra won de MIA voor de Hit van het jaar met 'Somebody That I Used To Know'.

De uitslag van de MIA’s 2011 laat er geen twijfel over bestaan: Milow en Selah Sue zijn de winnaars van dit jaar. Zij nemen elk drie MIA’s mee naar huis, waaronder die voor Soloartiest Man en Soloartiest Vrouw. Het publiek verkoos Milow bovendien als beste in de categorie Pop. De zanger hield er dit jaar een verschroeiend tourschema op na, en werd daarvoor beloond met een MIA voor beste Live Act.

De muzieksector verkoos het debuutalbum van Selah Sue (Selah Sue) tot Album van het jaar. De Leuvense heeft het afgelopen jaar trouwens de meeste muziek verkocht en krijgt daarom de allereerste MIA in de categorie Best Verkochte Artiest.

Enkel Bart Peeters bevestigt
Naast Milow en Selah Sue is Bart Peeters de enige artiest die vorig jaar een MIA won, en ook dit jaar in de prijzen valt. Meer nog, voor de vierde keer op rij bekroonde het publiek Bart Peeters in de categorie Nederlandstalig. Alle andere MIA’s wisselden van eigenaar. Zo nam Hooverphonic de fakkel over van Triggerfinger in de categorie Groep. dEUS kreeg van het publiek dan weer de MIA voor Rock/Alternative, een award die ze eerder in 2008 wonnen. Arsenal nam van Goose de MIA voor Dance/Elektronica over. Christoff neemt voor het eerst een award in de categorie Populair mee naar huis.

De leden van Dez Mona werden voor hun album Sága door de muzieksector bekroond met de MIA in de categorie Artwork. De MIA voor Auteur/Componist ging naar Raymond van het Groenewoud; Mauro Pawlowski is de beste muzikant van 2011. Intergalactic Lovers, dat eerder dit jaar met 'Delay' een stevige hit te pakken had, kaapte de award in de categorie Doorbraak weg. 'Somebody That I Used To Know' bezorgde Gotye een MIA in de categorie Videoclip. De kijkers verkozen het nummer tijdens de liveshow door Eva Daeleman gepresenteerd op Eén ook tot de Hit van het jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten